MUURBLOEMPJES

/ THE WALLFLOWER PROJECT

/ de stad en zijn muurbloempjes
MIXED MEDIA INSTALLATIE
voor de Dienst der Gedroomde Gewesten, Ieper, 2019
 
De bedreigde muurbloempjes op de oude veste van Ieper stonden model voor deze installatie waarbij ik gereflecteerd heb op het thema natuur in de stad. 
In het trappenhuis van het voormalige Sint-Jansgodshuis, nu het 'Instituut der Wederverbeelding' van de 'Dienst', zoomde ik in op deze bloemen en wilde daarmee, op een poëtische manier, stilstaan bij de noodzaak en het effect van bescherming van het kwetsbare in de wereld van mensen - de stad en zijn muurbloempjes. Het Sint-Jansgodshuis zelf, van oudsher de plek waar ouderen, armen en zieken werden verzorgd, was een andere belangrijke inspiratiebron voor deze installatie.

(Muurplanten komen oorspronkelijk uit zuiderse streken, waar ze van nature op rotsachtige, kalkrijke gronden groeien. In België en Nederland wisten verschillende  soorten zich een plekje te veroveren op oude muren die met kalkmortel gevoegd zijn. Tegenwoordig zijn er echter nog maar weinig echt oude muren met kalkmortel over waardoor de muurplanten heel zeldzaam zijn geworden. In Ieper worden deze oude muren daarom zorgvuldig beheerd. Muurplanten leveren immers een grote bijdrage aan de biodiversiteit en het genenbehoud van onze wilde flora.)