Quelques choses roses - mon guide d'étape / 2020 - 2023

Quelques choses roses / 2020 - 2023

QUELQUES CHOSES ROSES – MON GUIDE D’ETAPE / is een project dat ik in 2020 begonnen ben en in 2023 heb afgerond. In die tussentijd fotografeerde ik roze onderwerpen die ik onderweg tegenkwam. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een zelfgepubliceerd boekje en enkele zelfstandige werken waaronder ‘Wanneer de cirkels rond zijn’.

Het begon met een roze balletje dat ik vond op een parkeerplaats in Frankrijk, waardoor ik terugdacht aan de kunstinstallatie ‘the garden as playground’, waarin ik roze balletjes had gebruikt. Een werk dat nog een vervolg moest krijgen maar dat ik door omstandigheden steeds had uitgesteld. Het balletje triggerde mijn verlangen om die draad weer op te pakken. Toen ik kort daarna drie soortgelijke ervaringen had, besloot ik resoluut al het roze dat ik vanaf dan zou tegenkomen als een teken te beschouwen en te fotograferen. Eenmaal mijn blik op roze stond, kwam ik die roze tekens steeds vaker per ongeluk en overal tegen. Ze werden mijn gids. Een houvast. Ze brachten me naar onverwachte plekken en bepaalden mee de richting van een nieuwe koers. Tekens zien, impulsen volgen, signalen herkennen, er in meegaan, er naar toegaan, reageren, luisteren, doen, … Het was een magische tocht. Een lang verhaal dat ik besloot te eindigen in de zomer van 2023 toen op een mooie zomeravond met vrienden in mijn eigen tuin onverwacht een roze luchtballon boven ons hoofd voorbij zweefde. 

Gaandeweg leerde ik veel bij over de kleur roze die ik al eerder omwille van haar associaties met vrouwelijkheid en de daarmee gepaard gaande controverse in mijn werk was gaan gebruiken. Roze is bewezen rustgevend en vermindert de aggressiviteit. Daarom worden op sommige plekken in de wereld gevangenissen roze geverfd. Roze bleek ook warm, vrolijk,  speels, intens, sereen, romantisch, een beetje naïef, exotisch, soms uitdagend, rebels en excentriek. Maar vooral verzachtend en helend. Inmiddels ben ik overtuigd. Het is niet voor niets dat roze in deze tijd, niet alleen voor mij maar voor veel mensen, een geliefde kleur is.

wanneer de cirkels rond zijn
Wanneer de cirkels rond zijn / 2024 / fotoprints op afvalhout

TECHNISCHE GEGEVENS

Quelques choses roses - mon guide d'etape / self-published book / 2024

FORMAAT / 148 – 148 mm
PAGINA’S / 144
FOTO’S / 136

PRIJS € 32.50 *

* De steeds miserabel wordende toestand van onze natuur gaat mij nauw aan het hart, het gebrek aan bereidheid om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen nog meer. Daarom doneer ik voor ieder boekje dat ik verkoop €5 aan WWF voor het beschermen van de Europese oerbossen. Bij voorbaat dank voor je steun.

Kijk hier voor meer info over dit project.

Wil je één of meerdere boekjes bestellen stuur een mail naar dijkmanwilma@gmail.com

MEER OP